Mera socialliberalism i Sunne !

VÄLKOMMEN till min blogg!

Jag heter Marianne Åhman är Ordförande och gruppledare för Liberalerna i Sunne kommun.
Vi är ett fint gäng Liberaler i Sunne men vi behöver bli flera. Under denna mandatperiod har vi två mandat av 41 i kommunfullmäktige. Vi tackar alla er som röstade på oss i förra valet , vi var den kommun där Folkpartiet/Liberalerna inte minskade vilket tyvärr var fallet på många orter runt om i Sverige. Vi behöver vara flera som arbetar för att Friheten måste försvaras! När intolerans, nationalism och populism sprider sig i världen och i vårt närområde behöver vi vara många som står upp för demokrati och alla människors lika värde.
Liberalismens idoelogi bygger på den enskilda människan och målet är hens frihet och valmöjligheter!

Därför behöver vi bli flera som röster på Liberalerna som parti och som genom att bli medlem visar att ni sympatiserar med oss,vi behöver också bli flera för att kunna besätta olika politiska uppdrag inom kommun, på region och riksnivå i framtiden

u kan bli medlem genom att gå in på

www.liberalerna.se/bli-medlem

eller swisha 50 kr till 123 1481241 skriv "ny" följt ditt personnummer och e-postadress

Här kommer jag att skriva om de frågor som jag och Liberalerna driver i Sunne kommun .Jag kommer också att berätta om Region och Riksdagspolitik. Riksdagen behöver en röst för landsorten och besvikelsen är nu stor när vi miste vår riksdagsplats .


Jag har under 2011 vikarierat som Riksdagsledamot. Jag fick då påbörja ett arbete som jag hade velat fullfölja.


Under den perioden som jag var i Riksdagen blev jag ännu mera inspirerad för det politiska arbetet ,som jag nu ägnat mig åt som fritidspolitiker i 35 år.Jag fick lära mig ännu mera om det demokratiska arbetet i vårt land, och om en riksdagsledamots vardag . Liberalerna har nu 19 otroligt ambitiösa och kunniga riksdagsledamöter som arbetar för liberalismen och social liberalismen varje dag .

















lördag 20 mars 2010

Het debatt PRO Karlstad !

En sal full av PRO:are !
På PRO gården på Sundsta i Karlstad fredagen 19/3 möttes vi ,Jan-Evert Rådström (m),Dan Kihlström(kd) Erik A Ericsson, © Marie Engström (v)Ann-Christin Johansson(s),Asso Zand/Jesper Johansson (mp) och jag av en sal fylld av stridslystna PRO:are under ledning av f.d riksdagskvinnan Lisbeth Staaf –Igelström numera ordf PRO Värmland.
De frågor som skulle diskuteras enligt inbjudan var skatter, pensioner, vård och omsorg, bostadsfrågor samt diskriminering.De frågor som diskuterades var SKATT , ;SKATT och åter SKATT..
Jag blev flera erfarenheter rikare under dessa två timmar ….
Enligt PRO är
- dagens pensionärer är inte intresserade av att människor, bl.a deras barn och barnbarn har mera lön att leva på p.g.a jobbskatteavdraget och har fått möjlighet att ha ett arbete kvar trots den finansiella krisen som råder.
- Det är ointressant att flera och växande företag krävs för att skattekakan ska växa så att dagens och morgondagens äldre kan få vård och omsorg inom offentligt betalda medel. Detta verkar vara en bisak för denna grupp. Här var det endast intressant att få ännu mera sänkt skatt för pensionärer. Det pensionssystem som allianspartierna och socialdemokraterna en gång beslutat om gemensamt , med en broms i systemet när skatteintäkterna minskar, det ville man nu helt frånsäga sig ansvaret för.
Att Alliansen har sänkt skatten för pensionärer vid två tillfällen för att möta pensionssystemets bromsverkan ,det vill man heller inte höra.
- Valfrihet inom äldrevården helt ointressant .
Att (LOV) lagen om valfrihet börjar ta form i flera kommuner och socialdemokraterna säger nej till den. Att de n ger möjligheter för fr.a kvinnor att driva företag inom hushållsnära tjänster och få dessa företag att växa genom att utföra insatser både för gamla , som entreprenör till kommunen och till yngre barnfamiljer genom hushållsnära tjänster, och på så sätt skapa företag som växer och gör att skattekakan också växer ,detta skrattade man åt, utan att ge något utrymme för den i salen som kanske ändå är intresserad av att kunna välja vilka som kommer till ens hem och ger den biståndsbedömda insatsen av daglig hygien,städ, omsorg m.m .
- Nej är man pensionär och går med i PRO då är man en kollektiv massa i sann socialdemokratisk anda .
Oavsett om man är nypensionär och frisk och ska förverkliga sina drömmar om ny bostad , kurser ,resor , m.m eller om man tillhör gruppen över 80-85 år och kanske behöver den kommunala omsorgen och dygnet runt boende med vård.
Här fanns inget utrymme för debatt kring egna önskemål eller behov. Här fanns inte utrymme för den som hade en fråga om hur pengarna ska räcka till dygnet runt vården av alla äldre i framtiden.
Antalet över 85 år har fördubblats de senaste 30 åren .Idag har vi enligt statistik 1.500 personer över 100 år. Fram till år 2050 skall siffran vara 6.000. Så vitt jag förstår kommer en del av de PRO:are vi mötte i fredags tillhöra denna gruppen och bör vid närmare 100 år också ha behov att den offentligt betalda vården och omsorgen är kvalitativ god . Kanske en och annan skulle vilja välja vilken som kommer till ens hem och sköter om han eller henne den sista tiden i livet.
Men det förstås, det är långt dit, innan det kommer nära ens eget liv.
Alliansen ska nu fortsätta skattesänkningarna i det tredje steget 2010 för att motverka den broms som slagit till i pensionssystemet (det som socialdemokraterna då var överens om)
Folkpartiet ska fortsätta att låta även de äldre vara individer som möts av valfrihet ,respekt, rättvisa ,och trygghet utifrån sina önskemål och behov.
Jag är tacksam över att vi människor får vara olika i Sverige och att det finns många olika partier att välja mellan både för våra ungdomar och våra äldre .

2 kommentarer:

Nina Larsson sa...

Bra jobbat Marianne! Tycker det framgår tydligt i din bloggpost här hur enkelspåriga PRO är. Hoppas det blir lika tydligt i valet, kämpa på!

Marianne Åhman sa...

Ja det känns svårt att inte kunna nå ut med budskapet att samhällets viktigaste uppgift när det gäller solidarisk finansiering är att klara av det vård och omsorgsbehov som finns hos många äldre äldre idag. Vi måste vara flera som är i arbete för att klara av den offentliga kostnaden.Att finanskrisen gjort att pensionsbromsen slagit till det är inget som någon önskar men regeringen arbetar för att underlätta även denna konsekvens för dagens pensionärer hgenom skattelättnader i hittills två steg och nu snart ett tredje. Vi får möta pensionärer på andra mötesplatser än PRO gårdar där det är tillåtet för dem att tänka enskilt och inte i ett kollektiv.Ha det bra Vi syns på lördag