Mera socialliberalism i Sunne !

VÄLKOMMEN till min blogg!

Jag heter Marianne Åhman är Ordförande och gruppledare för Liberalerna i Sunne kommun.
Vi är ett fint gäng Liberaler i Sunne men vi behöver bli flera. Under denna mandatperiod har vi två mandat av 41 i kommunfullmäktige. Vi tackar alla er som röstade på oss i förra valet , vi var den kommun där Folkpartiet/Liberalerna inte minskade vilket tyvärr var fallet på många orter runt om i Sverige. Vi behöver vara flera som arbetar för att Friheten måste försvaras! När intolerans, nationalism och populism sprider sig i världen och i vårt närområde behöver vi vara många som står upp för demokrati och alla människors lika värde.
Liberalismens idoelogi bygger på den enskilda människan och målet är hens frihet och valmöjligheter!

Därför behöver vi bli flera som röster på Liberalerna som parti och som genom att bli medlem visar att ni sympatiserar med oss,vi behöver också bli flera för att kunna besätta olika politiska uppdrag inom kommun, på region och riksnivå i framtiden

u kan bli medlem genom att gå in på

www.liberalerna.se/bli-medlem

eller swisha 50 kr till 123 1481241 skriv "ny" följt ditt personnummer och e-postadress

Här kommer jag att skriva om de frågor som jag och Liberalerna driver i Sunne kommun .Jag kommer också att berätta om Region och Riksdagspolitik. Riksdagen behöver en röst för landsorten och besvikelsen är nu stor när vi miste vår riksdagsplats .


Jag har under 2011 vikarierat som Riksdagsledamot. Jag fick då påbörja ett arbete som jag hade velat fullfölja.


Under den perioden som jag var i Riksdagen blev jag ännu mera inspirerad för det politiska arbetet ,som jag nu ägnat mig åt som fritidspolitiker i 35 år.Jag fick lära mig ännu mera om det demokratiska arbetet i vårt land, och om en riksdagsledamots vardag . Liberalerna har nu 19 otroligt ambitiösa och kunniga riksdagsledamöter som arbetar för liberalismen och social liberalismen varje dag .

















tisdag 24 september 2013

Folkpartikväll för allmänheten i Sunne !


Folkpartiet i Sunne vill tacka alla som kom och medverkade till en bra kväll på Ideum ,Broby Grafiska förra veckan, . ett 50 tal åhörare kom och fyllde Ateljen till sista plats.
Vi hade inbjudit Folkpartister i  Värmland och allmänheten  till en informationsträff kring  den planerad bil testunnel i Sunne den s.k "Climate Arena"
En världsunik satsning som innebär , om den blir verklighet, att tunga fordon och personbilar kan testas året runt  i en  inomhustunnel ,i alla väder och med olika underlag . Idag finns en testbana i Arvidsjaur ,men den kan då endast användas vintertid .Nu skulle fordon kunna testas året runt och med repeter barhet med exakt samma väderför hållanden som vid första testet. Projektledare Kent Nordgren informerade oss kring förstudien som skulle innebära projektering för 7 km inomhus bana,12 m bred  i en 8 m hög byggnad allt ovanför mark  Detta är en stor  finansiell satsning på sa 5,5 miljarder kronor som naturligtvis krävs intresse från nationella investerare som staten och EU.

Climate Arena är en regional  men naturligtvis även en nationell stor satsning som skulle kunna innebära
ca 500 indirekta och direkta arbetstillfällen
ca 80.000 extra hotellnätter för regionen
ca 50.000 extra resenärer till flygplatserna i närområdet .
Om allt går som planerat och spaden kommer i marken 2015  beräknas  Climat Arena stå klar om ca 5 år.


Sunne kommun var även representerade denna kväll med EU  projektet "Fast Track"  som drivs i samarbete med Karlstad ,Arvika kommuner samt region Värmland .Projektledare Per Branzen och Emelie Röjeskog informerade oss om målet med projektet:
Det är att skapa bra förutsättningar vid etableringar. Projektet ska öka kvalitet i näringslivets tjänsteerbjudanden och förbättra samarbetet med/för etableringar i regionen. Bland annat ska projektet
  • utbilda i gott värdskap
  • se på nya affärsområden för befintliga företag
  • utveckla 2 nya YH-utbildningar (yrkeshögskola)
  • ha 800 personer som deltar i kompetenshöjande aktiviteter
  • ta fram en konsekvensanalys för Climate Arena etableringen
  • etablera ett regionalt nätverk för stora etableringar och evenemang i Värmland

Folkpartiets Riksdagsledamot Nina Larsson  gästade oss också denna kväll .Efter kaffe och lite mingel presenterade Nina regeringens budgetförslag som under veckan varit lämnat till riksdagen.
Folkpartiet har fått framgångar i årets budgetförhandlingar.En stor satsning på höjda lärarlöner genom att antalet karriärtjänster fördubblas redan till ht 2014. De länge efterlängtade lärlingsutbildningarna ska nu startas och mera pengar ska gå ut till arbetsgivare som tar emot lärlingar. sättas i
Elever som behöver stöd och hjälp i skolan ska få det genom att ett extra statsbidrag till läxhjälp,sommarskola och till en utredning om förlängd skolplikt för de ungdomar som inte klarar gymnasiebehörighetskravet efter 9:an.
Studiemedelsåldern höjs från 54 år till 56 vilket gör det lättare att byta yrke i vuxen ålder.
Sänkta arbetsgivaravgifter för de yngre under 23 år, till en tredjedel kommer även det  som förslag under hösten. Så kallade (YA) anställningar ska införas vilket innebär yrkeinstroduktionsanställning.Regeringen,facket och arbetsgivare, på vissa avtalsområden, har kommit överens om detta  vilket innebär 75% av lönen  och utbildning vid sidan av arbetet.Staten ska betala en del av lönen och handledarstöd.
Nu kommer även förslaget om enhetliga avgifter i arbetslöshetskassan Den högsta avgiften  sänks nu från 390  kr till 165 kr.
ÄNTLIGEN : bättre skydd mot diskriminering !  Regeringen lovar nu att ett lagförslag ska komma kring bristande tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning  som diskrimineringsgrundande . Detta har handikapprörelsen och vi som arbetar med funktionsnedsättningsfrågor väntat på länge .Nu har Erik Ullenhag fått  sin röst hörd och vi får gå från Ord till Handling i  denna viktiga fråga  vad gäller FN:S konvention om mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning Sverige ratificerade lagen 2008 så det är verkligen dags !
Många viktiga Folkpartifrågor  har  kommit fram på Budgetberedningens bord i Riksdagen och det Tackar vi för!
 
 
 

Inga kommentarer: