Mera socialliberalism i Sunne !

VÄLKOMMEN till min blogg!

Jag heter Marianne Åhman är Ordförande och gruppledare för Liberalerna i Sunne kommun.
Vi är ett fint gäng Liberaler i Sunne men vi behöver bli flera. Under denna mandatperiod har vi två mandat av 41 i kommunfullmäktige. Vi tackar alla er som röstade på oss i förra valet , vi var den kommun där Folkpartiet/Liberalerna inte minskade vilket tyvärr var fallet på många orter runt om i Sverige. Vi behöver vara flera som arbetar för att Friheten måste försvaras! När intolerans, nationalism och populism sprider sig i världen och i vårt närområde behöver vi vara många som står upp för demokrati och alla människors lika värde.
Liberalismens idoelogi bygger på den enskilda människan och målet är hens frihet och valmöjligheter!

Därför behöver vi bli flera som röster på Liberalerna som parti och som genom att bli medlem visar att ni sympatiserar med oss,vi behöver också bli flera för att kunna besätta olika politiska uppdrag inom kommun, på region och riksnivå i framtiden

u kan bli medlem genom att gå in på

www.liberalerna.se/bli-medlem

eller swisha 50 kr till 123 1481241 skriv "ny" följt ditt personnummer och e-postadress

Här kommer jag att skriva om de frågor som jag och Liberalerna driver i Sunne kommun .Jag kommer också att berätta om Region och Riksdagspolitik. Riksdagen behöver en röst för landsorten och besvikelsen är nu stor när vi miste vår riksdagsplats .


Jag har under 2011 vikarierat som Riksdagsledamot. Jag fick då påbörja ett arbete som jag hade velat fullfölja.


Under den perioden som jag var i Riksdagen blev jag ännu mera inspirerad för det politiska arbetet ,som jag nu ägnat mig åt som fritidspolitiker i 35 år.Jag fick lära mig ännu mera om det demokratiska arbetet i vårt land, och om en riksdagsledamots vardag . Liberalerna har nu 19 otroligt ambitiösa och kunniga riksdagsledamöter som arbetar för liberalismen och social liberalismen varje dag .

















onsdag 21 september 2011

Alliansbudget 2012



I går överlämnade Finansminister Anders Borg Alliansregeringens budget proposition till riksdagen.
Överskriften var Tid för ansvar !
I budgetens förord kan man läsa :
"Det är en turbulent tid för Sverige och för att möta upp detta och stärka Sverige långsiktigt inför framtiden samt förstärka välfärden och förbättra möjligheterna till jobb och tillväxt föreslår regeringen åtgärder för sammanlagt 15 miljarder för 2012 och 17,3 miljarder för 2013.
BNP -tillväxten har reviderats från 3,8 % i våras ned till 1,3% och även har man tagit hänsyn till en försvagad arbetsmarknad inför 2012. " slut citat

Ett antal insatser för att förstärka arbetsmarknaden har tagits fram:
Ett arbetsmarknadspaket på 8,1 miljarder för åren 2012-2014 ,där arbetsförmedlingen förstärks med 1,2 miljarder 2012.Där ingår ökning av tillfälliga arbetsmarknads och utbildningsplatser .Ungdomar ska inte längre ha en karenstid inom Arbetsförmedlingen på tre månader utan ska aktivt söka arbete från dag ett. Den tillfälliga utökningen av platser i yrkesvux och yrkeshögskolan fortsätter i två år till, utökningen av flera platser inom folkhögskolan kvarstår. Detta är tillfälliga arbetsmarknads åtgärder som till stor del hjälper de som riskerar att hamna i arbetslöshet och utan förskap.

Infrastruktursatsningar får ett extra tillskott på 5 miljarder 2012-2013.Dessa extra pengar ska gå till drift och underhåll,reinvesteringar och trimningsåtgärder på både järnväg 3,6 miljarder och 1,4 miljarder till väg- det ska t.ex vad gäller järnväg gå till installation av växel värmstyrning för att förbättra järnvägsnätet inför vintern. Exempel på trimningsåtgärder kan vara förlängningar av mötesspår och förbättrade bangårdar. Läget för Värmlandsbanan Oslo-Karlstad- Stockholm är akut och pengar till nya mötesspårKil-Laxå finns planerade i den värmländska trafikplanen 2019-2021 .Utbyggnad mötesspår Kil-Klingerud startar dock i närtid. Min förhoppning är att dessa nya extra pengar kan komma Värmlandsbanan till del då det står i budgeten att de skall gå till områden där "järnvägen har sina starkaste trafikerade stråk" Sträckan Kil-Kristinehamn har ett av Sveriges järnvägsnäts hårdaste trafiktryck.

Dessa infrastruktursatsningar ska också ge sysselsättningseffekter på relativt kort sikt.

Folkpartiet har fått igenom stora satsningar på utbildningsområdet i budgetpropen.
Lärarreformer för 3,8 miljarder för åren 2012-2015. Varför är skolan viktig för Folkpartiet?-Jo,därför att det ger alla ,barn och ungdomar en god grund att stå på när man lämnar grundskolan med godkända betyg .Det ger möjligheten till att höja utbildningsnivån i Värmland vilken idag ligger lågt i jämförelse med andra län i Sverige.Det ger ungdomarna möjlighet att att gå vidare till gymnasium och högskola och kunna få ett eget självständigt liv och många livschanser och möjligheter att växa.Det som också är viktigt är att kvaliteten i vår värmländska skolor kommer att bli högre och alla barn ska mötas av behöriga lärare . Mattelyftet som är en satsning på 2,6 miljarder i budgeten ska bidra till att alla elever ska få mötas av behöriga lärare i klassrummet. Idag är knappt hälften av de lärare som undervisar i matematik i åk 6-9 som är behöriga.

En vidareutbildning ska också ske för yrkeslärare ,där en möjlighet att regelbundet delta i praktisk verksamhet ute på arbetsplatserna inom sin aktuella bransch är viktigt för att vara uppdaterad.

Som folkpartist är jag nu också mycket tacksam över de förändringar som sker inom sjuk försäkringsområdet
Dessa förändringar flaggades för redan i våras och genomförs Alliansens förslag som nu också varit ute på remiss till olika myndigheter Detta gäller de så kallade "nollklassade " som inte har sjukpenning grundanade inkomst och som nått bortre gränsen i sjukförsäkringen och fortfarande har nedsatt arbetsförmåga de kommer nu att få "sjukpenning i särskilda fall" som då tillsammans med det nya bostadstillägget ger en betydligt högre inkomst är det försörjningsstöd som man nu varit hänvisad till.

Dessutom gäller det de personer som nått bortre gränsen i sjukskrivningen (2,5 år) och där det fortfarande anses "oskäligt" att de ska prövas mot arbetsmarknaden då utsikterna är mycket små att orka ta ett arbete.Dessa personer ska nu få en individuell bedömning utanför de ramar som hittills gällt.

Tidigare rehabiliteringsinsatser ska också sättas in tidigare under sjukskrivnings perioden än nu.
Försäkringskassan får också extra budget förstärkning inför 2013 så att den aviserade nedläggningarna av servicekontor runt om i landet kan stoppas.

För att förbättra ekonomin för de sämst ställda pensionärerna höjs bostadstillägget för ålderspensionärer med 170/mån. För en ensamstående med garantipension som väntas öka med2,8% nästa år ger det en inkomstförstärkning på 383 kr/mån.
Årets budget ger förstärkning i ekonomin för de sämst ställda. Av budgetens samlade åtgärder riktade till hushållen går 98% till dem med lägsta inkomster





  • höjt bostadstillägg för pensionärer

  • höjt bostadstillägg med barnfamiljer

  • höjt bostadsbidrag till unga utan barn


  • Att minska utan förskapet ,öka den varaktiga långsiktiga sysselsättningen och göra det mera attraktivt att utbilda sig.starta och driva företag det är en av ambitionerna i Budget 2012 med Tid för ansvar.

Inga kommentarer: