Områdeschaf Arne Olsson o personalansvarig Ann-Chatrin Dahl tills med mig och medarbetare IKEA
Besök på IKEA
Vid besöket träffade jag arbetsområdeschef Arne Olsson samt personal ansvarit Ann-Chatrin Dahl,som ni ser på bilden tillsammans med personal på IKEA .
Samhall är ett helägt statligt bolag .Dess uppgifter är att skapa meningsfullsysselsättning för personer med nedsatt arbetsförmåga och funktionshinder.
SAMHALL är ett av Sveriges största företag med ca 20.000 medarbetare.
Sverige ligger sämre till än många andra länder när det gäller arbete och sysselsättning för personer med funktionsnedsättning ,konstaterades i samband med ratificeringen av
FN :skonventionen om mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning.(2009)
Vi vet att arbete är grunden till en egen lön och därigenom ett självständigt liv och delaktighet i samhället ,därför har regeringen gett arbetsförmedlingen ett särskilt uppdrag att fullgöra insatser kring personer med funktionshinder som medför nedsatt arbetsförmåga(SFS 2000:630)
Där ingår som en betydande del anställning med lönebidrag samt skyddat arbete via SAMHALL
I exempelvis jobb och utvecklingsgarantins FAS 2. (aktiviteter med stöd) är SAMHALL betydelsefull som aktör. Alliansregeringen ökade budgeten med 558 miljoner under förra mandatperioden för lönebidrag och till SAMHALL.vilket motsvarar ca 2000 lönebidragsanställningar och 1000 anställningar inom SAMHALL
SAMHALL har förändrats och gått från att ha produktionsinriktad verksamhet inom industri till att nu vara alltmer ett tjänste- och bemanningföretag. Idag är ca 75% av medarbetarna sysselsatta i tjänsteföretag, om man ser över landet.
Vid mitt besök på SAMHALL:s huvudkontor vid Zakrisdal möttes jag av positiva tjänstemän, arbetsledare som medarbetare ,de utstrålade engagemang och kompetens allt ifrån avd för logistik, administration till själva produktion och arbetet som där bestod av upphandlade tjänster inom tvätt, städ ,dagligvaruhandling fr.a från Karlstad kommuns äldrevård.
Dessa arbeten är viktiga, betydelsefulla och ”gör skillnad ” för kunden. Och måste utföras med kvalitet in i minsta detalj . Uppdragen ökar i omfattning och nya områden som ex fönsterputs har tillkommit , vilket är det ett bevis på att kunderna är nöjda, konstaterade vi under besöket.
Jag fick också besöka IKEA där SAMHALL har ett 20 tal medarbetare som jobbar. Här har företaget fr.a ansvar för städ.
Även här träffade vi stolta och nöjda medarbetare med arbetsledare.
Samhall har också ett antal utbildningar för personal med certifieringsmöjligheter inom deras olika områden.
Det stora problemet som finns är hur dessa entusiastiska medarbetare ska kunna gå vidare till anställningar utanför SAMHALL.
Målet är alltså att 6% ska få en övergång till en viss tidsantällning eller tidsbegränsad anställning som är LAS berättigad..
Inom SAMHALL idag finns en ”skyddad anställningsform” med tillsvidareanställning. Detta är viktigt för att medarbetarna ska få en trygg ekonomi, och möjligheter till eget boende, delaktighet, självständigt liv. Men det kan också ge inlåsningseffekter på det sättet att det känns svårt och ”otryggt” för en medarbetare att lämna en trygg anställningsform. Målet är att skapa en smidig och trygg övergång till ny arbetsgivare på sikt ,detta är viktigt för att ge så många som möjligt tillträde till en plats på SAMHALL som arbetsträning för fortsatt arbete på aarbetsmarknaden Både staten och SAMHALL har nu 6% som mål för årliga övergångar.
n övergång från arbetslöshet, sjukersättning eller kanske direkt från skolans värld efter genomgången förlängd skolgång till att stå till arbetsmarknadens förfogande är en svår resa för många men med stödet som ges på SAMHALL kan det ske med stolthet, självkänsla och trygghet inombords. Alliansregeringen har även förstärkt ekonomiskt de åtgärder som då ingår i Af:s” särskilda insatser för personer med funktionshinder”(2000:630) som ska stå till buds för den enskilde som ex. arbetshjälpmedel personligt biträde, SIUS stöd samt även särskilt stöd vid start av egen verksamhet.
Jag kommer i riksdagen lämna enSkriftlig fråga till socialdepartementet och statsrådet Maria Larsson :
Vilka ytterligare åtgärder kommer statsrådet och regeringen att vidta för att personer med fumktionsnedsättning ska få tillgång till arbete och sysselsättning på lika villkor som alla andra , Det är innebörden i FN:S konvention om mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning som Sveriges riksdag har antagit 2008 och ratificerat 2009.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar