Mera socialliberalism i Sunne !

VÄLKOMMEN till min blogg!

Jag heter Marianne Åhman är Ordförande och gruppledare för Liberalerna i Sunne kommun.
Vi är ett fint gäng Liberaler i Sunne men vi behöver bli flera. Under denna mandatperiod har vi två mandat av 41 i kommunfullmäktige. Vi tackar alla er som röstade på oss i förra valet , vi var den kommun där Folkpartiet/Liberalerna inte minskade vilket tyvärr var fallet på många orter runt om i Sverige. Vi behöver vara flera som arbetar för att Friheten måste försvaras! När intolerans, nationalism och populism sprider sig i världen och i vårt närområde behöver vi vara många som står upp för demokrati och alla människors lika värde.
Liberalismens idoelogi bygger på den enskilda människan och målet är hens frihet och valmöjligheter!

Därför behöver vi bli flera som röster på Liberalerna som parti och som genom att bli medlem visar att ni sympatiserar med oss,vi behöver också bli flera för att kunna besätta olika politiska uppdrag inom kommun, på region och riksnivå i framtiden

u kan bli medlem genom att gå in på

www.liberalerna.se/bli-medlem

eller swisha 50 kr till 123 1481241 skriv "ny" följt ditt personnummer och e-postadress

Här kommer jag att skriva om de frågor som jag och Liberalerna driver i Sunne kommun .Jag kommer också att berätta om Region och Riksdagspolitik. Riksdagen behöver en röst för landsorten och besvikelsen är nu stor när vi miste vår riksdagsplats .


Jag har under 2011 vikarierat som Riksdagsledamot. Jag fick då påbörja ett arbete som jag hade velat fullfölja.


Under den perioden som jag var i Riksdagen blev jag ännu mera inspirerad för det politiska arbetet ,som jag nu ägnat mig åt som fritidspolitiker i 35 år.Jag fick lära mig ännu mera om det demokratiska arbetet i vårt land, och om en riksdagsledamots vardag . Liberalerna har nu 19 otroligt ambitiösa och kunniga riksdagsledamöter som arbetar för liberalismen och social liberalismen varje dag .

















måndag 7 februari 2011

Besök hos Försäkringskassan Värmland

Vid ett besök på Försäkringskassans kontor i Karlstad fick riksdagsledamoten Nina Larsson och jag en lägesrapport över hur konsekvenserna kring den nya sjukförsäkringsreformen blivit för värmlänningarna.

Vi fick en mycket god genomlysning av samverkansansvarig Göran Jansson och områdeschef Monika Klar.
I Sverige var det 17 000 personer som blev utförsäkrade januari 2010
i Värmland var siffran 453 . Dessa har då rätten att föras över till arbetsförmedlingen genom överlämningsmöte, av dessa valde 392 st att skriva in sig hos arbetsförmedlingen. Ansökan om ytterligare sjukersättning gjordes av 197 till försäkringskassan och av dem beviljades 161 fortsatt sjukersättning.

Av de 61 som ej ville föras över till arbetsförmedlingen, då detta är frivilligt, sökte 14 forts sjukpenning.
Summan 197 + 14 = 211 sökte alltså ytterliggare sjukpenning hos FKASS – 181 kom åter in i FKASS med sjukersättning av de 453 (ca 40%) .

227 blev kvar på arbetsförmedlingen, av dem kom 53 i arbete (23 %) ,132 (58%) fick aktivitetsstöd genom olika aktivitetsprogram, övriga blev arbetssökande och några 21 stycken lämnade arbetsförmedlingen.

Detta var alltså av den första gruppen som kommit in i nya systemet . Här finns många med långa sjukskrivningsperioder och utan kontakt med arbetslivet på många år .
Flera berättelser har vi fått höra i media hur svårt dessa människor har tyckt att det varit och att de har sett sjukförsäkringens bortre gräns som en ”stupstock” och inte som ett ”startblock” från ett liv i utanförskap till att bli sedd och få möjligheter .
Trots detta har 23 % av denna svåra grupp som kom över till arbetsförmedlingen kommit i ordinärt arbete och 58 % finns i aktivitetetsersättning inom Af ram av de 227.
Av de ursprungliga 453 har, ca 40 % fått fortsätta med sjukersättning .


Nu följs siffrorna upp kvartalsvis och en större andel förs över till arbetsförmedlingens åtgärdsprogram 1april-juni 2010 var siffran 179 utförsäkrade p.g.a tidsgränsen och av dem kom 133 till arbetsförmedlingen , 27 fördes över till sjukersättning igen.


Att genomföra en så stor reform utan att det blir svårigheter det är inte möjligt
Men vi ska vara kritiska till hur reformen har "sjösatts” då så många människor varit och är oroliga och otrygga inför handläggningen av deras sjukskrivning och osäkerhet inför vad den innebär för den enskilda inividen.
Borde vi ha haft mjukare övergångsregler för de personer som stått länge utanför arbetsmarknaden.?
Regelverket kring diagnoserna för att få förlängd sjukpenning har mjukats upp något från januari 2010.
Även skrivningen kring vilka som kan få förlängd sjukpenning i vissa fall ex. cancersjuka,om du vårdas på sjukhus eller om du riskerar att allvarligt försämras i din sjukdom om du arbetare eller deltar i arbetsmanknadspolitiska porgram .Den skrivningen har förtydligats och förändrats något.

Vi har också gruppen som är 0-klassade som alltså inte har SIG (sjukpenninggrundande inkomst) .De ungdomar som aldrig kommit in i arbetslivet och inte finns med i statistiken vare sig som arbetslösa eller sjukskrivna finns säkerligen i denna grupp.
Denna borttappade grupp som visat sig blivit större bland ungdomar under 2008. Flera utredningar ser över den gruppen och försöker analysera hur vi bemöter deras problem.Vissa ungdomar som gått i särskola och fått förlängd skolgång och därefter inte kommit i arbete kan tillhöra gruppen. http://www.skl.se/web/Temagruppen_Unga.aspx

Här har Nymko Sabuni(FP) som har hand om jämställdhet och diskrimineringsfrågor inom utbildningsdepartementet lagt nya förslag för hur ungdomar som idag går ur gymnasiesärskola kan få lättare att få eftergymasial utblidning. Som är ett måste för att få ett jobb idag.
• Yrkeshögskolan ska i i samarbete med Handisam (myndigheten för handikappolitisk samordning ) få ett uppdrag att gå igenom hur man kan ta emot studenter med funktionsnedsättning .
• Lärlingssatsning inom inom vuxen gymnasieutbildning ska öppnas upp även för elever från särskolegymnasiet.
• Yrkesvux kommer från i vår att även inkludera studerande som gått gymnasiesärskola.

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson(m) har nu en utredning på gång som ska se över sjukförsäkringsreformen. Förhoppningsvis kommer försäkringen att så småningom bli den att bli den tydliga, transparanta,och rättvisa reform som vi inom Folkpartiet har väntat på.

En försäkran om att få ekonomisk trygghet vid sjukdom och en försäkran om att få möjligheter att få komma åter till arbetslivet när man blir arbetsför igen.
Vår förhoppning inom Folkpartiet är att vi snarast ska få se socialförsäkringar som är mera obligatoriska, som skyddar dig genom inkomstbortfallsprincipen i högre grad och som är en försäkring om trygghet och ekonomisk säkerhet när du bäst behöver den

1 kommentar:

Naeimy Blücher Johansson sa...

Ett intressant och belysande besök Du var med om på Försäkringskassan