Jag är Liberal politiker från Sunne, där jag är ordförande i lokalföreningen , kommunfullmäktigeledamot, ordförande i kommunens Miljö och bygglovsnämnd samt ordförande i kommunala Tillgänglighetsrådet. Jag är vice ordförande i Liberalerna Värmland och ledamot i Region Värmlands kollektivtrafiknämnd . Jag har sagt ja till att kandidera till Riksdagen i nästa val. Jag hade förmånen att vikariera som riksdagsledamot under 2011 och vill nu tillbaka.
Mera socialliberalism i Sunne !
VÄLKOMMEN till min blogg!
Jag heter Marianne Åhman är Ordförande och gruppledare för Liberalerna i Sunne kommun.
Vi är ett fint gäng Liberaler i Sunne men vi behöver bli flera. Under denna mandatperiod har vi två mandat av 41 i kommunfullmäktige. Vi tackar alla er som röstade på oss i förra valet , vi var den kommun där Folkpartiet/Liberalerna inte minskade vilket tyvärr var fallet på många orter runt om i Sverige. Vi behöver vara flera som arbetar för att Friheten måste försvaras! När intolerans, nationalism och populism sprider sig i världen och i vårt närområde behöver vi vara många som står upp för demokrati och alla människors lika värde.
Liberalismens idoelogi bygger på den enskilda människan och målet är hens frihet och valmöjligheter!
Därför behöver vi bli flera som röster på Liberalerna som parti och som genom att bli medlem visar att ni sympatiserar med oss,vi behöver också bli flera för att kunna besätta olika politiska uppdrag inom kommun, på region och riksnivå i framtiden
u kan bli medlem genom att gå in på
eller swisha 50 kr till 123 1481241 skriv "ny" följt ditt personnummer och e-postadress
Här kommer jag att skriva om de frågor som jag och Liberalerna driver i Sunne kommun .Jag kommer också att berätta om Region och Riksdagspolitik. Riksdagen behöver en röst för landsorten och besvikelsen är nu stor när vi miste vår riksdagsplats .
Jag har under 2011 vikarierat som Riksdagsledamot. Jag fick då påbörja ett arbete som jag hade velat fullfölja.
Under den perioden som jag var i Riksdagen blev jag ännu mera inspirerad för det politiska arbetet ,som jag nu ägnat mig åt som fritidspolitiker i 35 år.Jag fick lära mig ännu mera om det demokratiska arbetet i vårt land, och om en riksdagsledamots vardag . Liberalerna har nu 19 otroligt ambitiösa och kunniga riksdagsledamöter som arbetar för liberalismen och social liberalismen varje dag .
tisdag 14 september 2010
Motion parboendegaranti,spännande forts.följer...!
Tjänstskrivelsen mynnade ut i ett negativt besvarande av motionen men jag gick ändå till socialnämnen som leds av c+m majoritet med en viss förhoppning. Så blev inte fallet ,majoriteten anser att det behövs ingen garanti utan det får lösas från fall till fall och med individuella lösningar som passar just vid det tillfället när ärendet uppstår. Alltså ett godtycke utifrån när,var och hur behovet uppkommer. Igår mörkade majoriteten c+m avslaget med att återremittera ärendet till efter valet,för att få mera "kött på benen" . Jag känner från majoritetens sida en känsla av vånda över att behöva tänka nytt, vånda av att utfärda garantier och mycket mer av det värmländska -det ordnar sig när problemet uppstår.
Jag har aldrig fått så mycket positiv respons som över förslaget om parboendegaranti! Jag yrkar bifall och kommer att yrka bifall,reservera mig om så blir nödvändigt och fortsätta att driva frågan tills dess att den Alliansledda regeringen har gjort detta till lag.
VI vet alla att det är INTE många som är berörda av denna garanti,de flesta vill bo kvar hemma även om maken eller makan flyttar till gruppboende. Det rör inte demensboende i min motion ,och de flesta som flyttar är p.g.a en demens, men de få fall som berörs av detta för dem är det ytterst viktigt att det finns regler som gör att det inte är tjänstemännens godtycke utan deras riktlinjer som styr biståndet.
Motion
Parboendegaranti
Alla ska vi ha möjlighet att ”Leva livet hela livet” det innebär, att även när man blir äldre och sjuk ska rätten till valfrihet, trygghet finnas och att man ska mötas av respekt när man själv vill bestämma över sin livssituation.
Ett tryggt boende betyder mycket när man blir sjuk och krafterna avtar.
Lever man i ett parförhållande händer det oftast att den ena blir sjuk eller åldras snabbare än maken/makan. Har man levt ihop ett långt liv vill man inte dela på sig på äldre dagar utan den friskare äldre försöker så långt detta är möjligt att vårda och ta hand om den andra.
Sedan 2006 innehåller socialtjänstlagen en paragraf som säger att ”makar ,sambor. eller registrerade partner som har beviljats särskilt boende ska beredas plats i samma boende, om de så vill.” Detta är bra,,men inte tillräckligt .Den täcker inte situationer när bara den ena partnern har rätt till omsorgsboende. Därför vill nu Folkpartiet förändra lagen så att den innebär att båda har rätt att flytta till ett särskilt boende när endast den ena är beviljad biståndet. Frågan om att kunna leva tillsammans hela livet blir då , ett val som görs av den enskilde och inte av kommunen.
Vetskapen om att man måste skiljas åt då sjukdom och kraftlöshet uppstår för att kanske aldrig mera få leva tillsammans innebär en stark stress för ett äldre par .Det försvårar även beslutet om att ansöka om särskilt boende och gör att den friskare hälften försöker i det längsta att stötta och vårda. Detta innebär ganska ofta att båda inte orkar utan ett stort vårdbehov uppstår även för den andra hälften när den ena har flyttat till vårdboende.
Det är hög tid att ge äldre par rätten att få leva tillsammans hela livet, men detta måste vara frivilligt val och ett önskemål från båda makarna för att det ska vara aktuellt. Erbjudandet ska gälla vid bistånd till vård och omsorgsboende i särskilt boende, dock ej när det gäller demensboende.
Jag vet att det innebär ekonomiska konsekvenser för kommunen att se till att parboendelägenheter finns. Det kan också bli en konsekvens att dessa par får vänta längre på ett boende än övriga. Riksdagens utredningstjänst har på uppdrag av regeringen gjort en undersökning som visar att 44 kommuner i Sverige har den rättigheten inskrivet i sina riktlinjer och man anser inte att det har varit några stora bekymmer då trycket inte har varit hårt på att få flytta tillsammans. De flesta vill ändå bo kvar hemma och vårdas i hemmet större delen av sitt liv. Innan denna parboendegaranti blir lag vill jag att denna rättighet ska föras in i Socialnämndens riktlinjer i Sunne kommun.När vi nu bygger nya boenden så ska denna möjlighet ses över och i framtiden ska det inte bero på kommunens tillfälliga ekonomiska situation ,utan det ska vara inskrivet i riktlinjerna som en rättighet att valfrihet finns om man vill bo tillsammans när man blir äldre och sjuk .Vad gäller besittningsrätten och avgifter för den medflyttade så har flera kommuner redan kunnat hantera detta på ett bra sätt, kan man läsa i RUT utredningen därför bör det finnas goda exempel för Sunne kommun att ta efter. I Värmland har, Hammarö och Kristinehamn redan fattat detta beslut enligt den presenterade utredningen.
Jag yrkar att :
• Socialnämnden får uppdraget att ändra sina riktlinjer vad gäller beståndsbedömning till särskilt boende, demensboende undantaget , så att även partnern som ej beviljats boende har möjlighet, om man så önskar, att få flytta med till det beviljade boendet.
Sunne den 13 april 2010
Marianne Åhman
Folkpartiet liberalerna
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar