Mera socialliberalism i Sunne !

VÄLKOMMEN till min blogg!

Jag heter Marianne Åhman är Ordförande och gruppledare för Liberalerna i Sunne kommun.
Vi är ett fint gäng Liberaler i Sunne men vi behöver bli flera. Under denna mandatperiod har vi två mandat av 41 i kommunfullmäktige. Vi tackar alla er som röstade på oss i förra valet , vi var den kommun där Folkpartiet/Liberalerna inte minskade vilket tyvärr var fallet på många orter runt om i Sverige. Vi behöver vara flera som arbetar för att Friheten måste försvaras! När intolerans, nationalism och populism sprider sig i världen och i vårt närområde behöver vi vara många som står upp för demokrati och alla människors lika värde.
Liberalismens idoelogi bygger på den enskilda människan och målet är hens frihet och valmöjligheter!

Därför behöver vi bli flera som röster på Liberalerna som parti och som genom att bli medlem visar att ni sympatiserar med oss,vi behöver också bli flera för att kunna besätta olika politiska uppdrag inom kommun, på region och riksnivå i framtiden

u kan bli medlem genom att gå in på

www.liberalerna.se/bli-medlem

eller swisha 50 kr till 123 1481241 skriv "ny" följt ditt personnummer och e-postadress

Här kommer jag att skriva om de frågor som jag och Liberalerna driver i Sunne kommun .Jag kommer också att berätta om Region och Riksdagspolitik. Riksdagen behöver en röst för landsorten och besvikelsen är nu stor när vi miste vår riksdagsplats .


Jag har under 2011 vikarierat som Riksdagsledamot. Jag fick då påbörja ett arbete som jag hade velat fullfölja.


Under den perioden som jag var i Riksdagen blev jag ännu mera inspirerad för det politiska arbetet ,som jag nu ägnat mig åt som fritidspolitiker i 35 år.Jag fick lära mig ännu mera om det demokratiska arbetet i vårt land, och om en riksdagsledamots vardag . Liberalerna har nu 19 otroligt ambitiösa och kunniga riksdagsledamöter som arbetar för liberalismen och social liberalismen varje dag .

















torsdag 13 maj 2010

Folkpartiet bjöd in till företagarträff!






Folkpartiet liberalerna+,Sunne inbjöd i tisdags kväll 11 /5 till företagarträff på Ideum Broby Grafiska.
Särskilt inbjudna gäster till kvällen var Torsten Noren, IUC Wermland( industriellt utvecklingscentrum)och Peter Karlsson, kommunchef i Sunne.
Marianne Åhman, riksdagskandidat för Folkpartiet i Värmland och kommunpolitiker i Sunne, hälsade välkommen och påminde om att företagen i vår kommun är basen för en god kommunal ekonomi genom att skapa arbetstillfällen som ger skatteintäkter som i sin tur ger den ekonomiska grunden till vård ,skola och omsorg .Utan företag, ingen utveckling och tillväxt i kommunen .
Kvällen startade med att Torsten Noren berättade om IUC .Det är ett företag med ett 40 tal delägare som har sitt kontor iArvika.Ett flertal kommuner finns med som delägare ex. Sunne, Arvika ,Årjäng och nu även. Hagfors. IUC stödjer små och medelstora företag när det gäller fr.a affärsutveckling, som markandsutveckling, produktutveckling och organisationsutveckling man arbetar i nära samarbete med ex Chalmers universitet i Göteborg. Det är ca 300 företag som samarbetar i olika projekt mest i v:a Värmland och Dalsland. Nu har man 40 projekt igång i 60 företag. Företaget har 10 anställda många med lång erfarenhet från företagsvärlden Under den senaste finanskrisen har många företag investerat i kompetensutveckling i avvaktan på vad som ska hända marknaden. Här har man då fått söka hjälp via ESF Europeiska socialfonden som är är EU:s viktigaste verktyg för att skapa fler och bättre jobb i Europa,där målet är att minska skillnader i välstånd och levnadsstandard mellan EU:s medlemsländer.
Detta arbete är otroligt tidskrävande och har alldeles för långa handläggningstider menar Torsten Noren ,men genom hjälp från IUC har många företag, även flera i Sunne, fått stöd o hjälp till att ingå i utbildnings och utvecklingsprojekt .Torsten Noren var med sin erfarenhet från detta arbete skeptisk till hur små o medelstora företag på egen hand ska orka söka ex ESF medel och anslag fr.a. under ekonomiskt tuffa tider.
Sammanfattningsvis sa han också att den kreativitet och entreprenörskap som finns i Värmland måste tas tillvara , stöd och hjälp ska finnas för att förvandla goda idéer till affärsidéer och senare till företag.
Tillväxten i Värmland är för låg ,mycket beroende på att Karlstads tillväxt är för låg på företagarsidan. Karlstad är motorn i Värmland och behöver stärka sitt näringslivsklimat.


Peter Karlsson, kommunchef i Sunne, fortsatte kvällen med att berätta om att Sunne ligger 1:a i Värmland i ”svensktnäringslivsranking” kring företagarklimat i kommunerna. Dock har vi flyttats från 16:e plats i Sverige till 30 .e plats Vi har förhållandevis låg arbetslöshet i kommunen ,under riksgenomsnittet och under länsgenomsnittet men vi har ett orosmoln och det är den stora ungdomsarbetslösheten, trots att många ungdomar arbeta i Norge.Vikten av lärlingsutbildningar och lärlingsjobb lyftes fram och att det kan hjälpa en kommun som Sunne att få ungdomar i arbete.
Vad kan kommunen göra för att stärka företagsklimatet? Peter Karlsson nämnde följande:
- Ett bra bemötande i hela kommunen och inom alla förvaltningar när nya företagare hör av sig om att ev. etablera sig i Sunne .Det är inte bara en företagare som kommer utan ofta en hel familj och kommunens gemensamma service är viktigt ..
Sunne kommun har idag en mycket liten enhet vad gäller näringslivsutveckling
Företagsrådgivare 50% .samt en nyanställd landsbygdsrådgivare genom stöd från EU och Hushållningssällskapet. Här måste prioriteringar göras politiskt hur vi ska jobba för att utveckla näringslivet i vår kommun framgent.
Efter detta inleddes ett ”rundabordssamtal” där samtliga närvarande hade åsikter kring företagsklimatet i kommunen.
Här framkom att det är viktigt att höja utbildningsnivån i kommunen så att kompetent arbetskraft finns att tillgå. Distansutbildningar och Ky - utbildingar är ett bra medel för detta. Utan goda kommunikationer finns inte förutsättningar för ett gott företagsklimat. Sunne ligger i hjärtat av Värmland och bör ha bra förutsättningar. En upprustning av E 45.an och god vägstandard på det mindre lokala vägnätet är viktigt. God kolllektivtrafik i hela länet som gör att arbetsmarknadsmrdået växer. Att upprustningen av Fryksdalsbanan fortsätter och att flygplatsen i i Värmland får finnas kvar, var något av förslagen som kom fram. Bredbands utbyggnaden måste fortsätta för att företag skall överleva i HELA kommunen. Här framhölls tydligt från flera av de närvarande företagarna att kommunen måste bli bättre på att uppmärksamma och se till att fungerande service finns till företag utanför tätorten.
Att det måste bli billigare att anställa och att regelverket för små o medelstora företag förenklas är viktiga frågor för att företagen ska överleva i landsorten. Utvecklingen som vi nu ser är att företagsledarna inte flyttar till orten i.o.m. att man startar företag .Detta är oroande då engagemanget för bygden inte finns på samma sätt som om man bor på orten..
Inom de gröna näringarna jord,skog och turisföretagen finns en stor potential för nya företags idéer, förnybar energi, närproduderad mat, turism satsningar.Dessa företag behöver uppmärksammas och att man får information om deLBU(Landsbygdsutvecklings medel via Eu ) och andra stöd som finns att få för att gå från ide stadie till att starta företag.
Efter kaffet avslutades kvällen med ett studiebesök på Printplant, ett digitaltryckeri som har sina lokaler på Ideum.

Inga kommentarer: